Sałatka z kaszy pęczak z warzywami

Składniki:

Pęczak (gotowany) 400 g,
Pomidor 100 g,
Rzodkiewka 80 g,
Marchew 80 g,
Cebula dymka 50 g,
Czerwona cebula 60 g,
Natka pietruszki 10 g,
Oliwa 30 g,
Ocet jabłkowy 30g.
Przyprawy:
sól,
świeżo zmielony pieprz

Przepis autorstwa Grzegorza Pomietło, szefa restauracji Hotelu Art. Ilości składników podane są w przeliczeniu na 4 porcje.

Sposób wykonania

fot. Flickr.com/countrymcitym/CC BY 2.0

fot. Flickr.com/countrymcitym/CC BY 2.0

Kaszę pęczak ugotować i wystudzić. Pomidory umyć, przekroić na pół usunąć pestki i pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w słupki, marchewki w drobną kostkę. Cebulę dymkę pokroić w krążki, cebulę czerwoną w kostkę, pęczak i warzywa wymieszać razem. Przyrządzić sos z oliwy octu jabłkowego soli i pieprzu. Sałatkę podawać na liściach sałaty dębowej.

Art Hotel i Restauracja
Szef Kuchni: Grzegorz Pomietło