Oprócz biesiady na rynku i możliwości zjedzenia potraw europejskich pod chmurką podczas Europy na widelcu będą funkcjonowały również restauracje festiwalowe, które z tej okazji będą oferowały specjalne menu. Dziś przedstawiamy pierwszą z nich – restaurację Olszewskiego 128. Co dla Was przygotują?

MENU FESTIWALOWE

Chłodnik szczawiowy z młodymi ziemniakami, jajkiem, boczkiem i chrzanem
14 zł
Raviolo z ziemniakami, żółtkiem, szałwią, bobem i brązowym masłem
21 zł
Pierś z kurczaka sous-vide ze szparagami, puree ziemniaczanym posypanym szczypiorkiem oraz z sosem musztardowym
38 zł
Cena całego setu to 68 zł.

O RESTAURACJI

Kuchnia restauracji Olszewskiego 128 tworzona jest dla osób, które szukają nowych, nieprzeciętnych doznań kulinarnych. Nad najwyższym poziomem dań czuwają doświadczeni szefowie kuchni – Bogumił Mroczko i Katarzyna Daniłowicz, zwyciężczyni TOP CHEF, uhonorowana tytułem Kobieta Szef 2017. W przygotowywaniu posiłków bazuje się na świeżych i wysokogatunkowych składnikach. Tworzenie nowych dań, to pasja restauratorów z Olszewskiego 128. Dlatego menu zmieniają wraz z porami roku – tak, abyście mogli wciąż na nowo odkrywać ich kuchnię. 

Potrawy, które przygotowują szefowie kuchni, skierowane są do wszystkich wielbicieli dobrego smaku. Także tych, którzy szukają potraw wegetariańskich i bezglutenowych. Restauracja na stałe współpracuje z doświadczonymi Sommelierami, którzy właściwe dobierają trunki do podawanych dań. Restauracja Olszewskiego 128 stawia na wina z lokalnych winiarni oraz piwa rzemieślnicze. 

Wnętrza lokalu urządzone są w prostym stylu skandynawskim, tak, abyście czuli się swobodnie i komfortowo. Dzieci w restauracji również nie bedą się nudzić. Przygotowano dla nich bowiem specjalny kącik. 

Olszewskiego 128 proponuje także organizacje spotkań biznesowych – konferencji, lunchy, meetingów. W tym celu przygotowano klimatyczną salę z rzutnikiem, ekranem i klimatyzacją.

Potwierdzeniem jakości tej kuchni są 2 czapki w przewodniku Gault & Millau, przyznane w 2017 roku.