Sałatki przebojem weszły do naszych kuchni. Także do kuchni KGW, o czym mogli przekonać się goście drugiej edycji Międzygminnego Turnieju Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Strzelińskiego w Kuropatniku.

Sałatki bywają smakowitą przystawką, obfitym posiłkiem albo deserem. W Kuropatniku na stołach pojawiły się znane sałatki w wersjach klasycznych lub zupełnie nowych i z nowymi, starannie dobranymi dodatkami.

W zmaganiach kulinarnych wzięły udział Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Trześnia, Gęsiniec, Gościęcice, Borów, Krzywina, Kuropatnik oraz Biały Kościół. Jedno jest pewne – wszystkie popisowe dania cechował harmonijny dobór składników i wyborny smak. Panie z KGW doskonale wiedzą przy tym, że efektownie wyglądające, niezbyt czasochłonne i proste w przygotowaniu, a przede wszystkim zdrowe, często niskokaloryczne sałatki są doskonałym „specyfikiem” na wiosenny brak witamin i mikroelementów w naszych organizmach.

KGW pochwaliły się także innymi daniami, jak np. ciastem szpinakowym, swojskimi wędlinami, pieczonymi własnym sumptem chlebami oraz słodkimi wypiekami. Nie mogło zabraknąć laureatek wielu nagród – zupy „dziadówki” i kiszki ziemniaczanej z Kuropatnika.

Komisja konkursowa nie miała więc łatwego zadania, zwłaszcza że musiała oceniać także zmagania KGW w innych konkurencjach. Wszystkie zadania przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich Kuropatnik – gospodarz imprezy.

Sałatka wiosenna „Długie życie” KGW Gościęcice

zioła: młode listki szpinaku, mniszka, szczawiu, czosnku, lebiodki, oregano

warzywa: młoda cebulka, por, zielony ogórek, czerwona papryka, kukurydza, soczewica, czerwona fasola, pomidorki koktajlowe

ziarna i orzechy: prażone ziarna słonecznika i dyni, orzechy włoskie

mięso drobiowe w ziołach, jajka ugotowane na twardo

Przygotowane składniki delikatnie wymieszać i polać sosem przygotowanym na bazie oliwy.

Smacznego!

Barbara Jakimowicz-Klein