fot. Bryan Costin/ (CC BY-NC-SA 2.0)/ flickr.com

„Kształt smaku. Dawna wiedza i dzisiejsze tęsknoty” – to tytuł wykładu profesora Jarosława Dumanowskiego z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, współpracownika Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia w Toruniu. Na spotkanie powinni się wybrać wszyscy zainteresowani historią kulinariów oraz smakosze.

Wykład odbędzie się w piątek, 17 kwietnia. Rozpocznie się o godzinie 19:00, a towarzyszyć mu będzie wystawa uczestników grupy Food Think Tank, których projekt Ziemia i Woda pokazywany jest w galerii Dizajn BWA.

Tytułowy kształt smaku to punkt wyjścia dla opowieści o dawnej wiedzy kulinarnej i umiejętnościach. Będzie to okazja do skonfrontowania przeszłości z dzisiejszym spojrzeniem na gotowanie, kulinaria i wykorzystywane techniki oraz składniki. Czy dawna kuchnia wydaje się nam być mitycznym żywieniowym rajem? Czego oczekujemy od  ideału? Jakie smaki pamiętamy i jak daleko wstecz może sięgnąć nasza pamięć związana ze zmysłem smaku? Na te wszystkie pytania odpowie Jarosław Dumanowski.

Jarosław Dumanowski jest historykiem, specjalistą z zakresu historii wyżywienia, historii kultury materialnej i stosunków polsko-francuskich. Współpracował z Uniwersytetem Michel de Montaigne w Bordeaux oraz przy Europejskim Instytucie Historii i Kultur Wyżywienia w Tours. Jest członkiem komitetu naukowego czasopisma wydawanego na paryskiej Sorbonie – „Histoire, Economie & Societé” oraz redakcji polskiego „Kwartalnika Historii Kultury Materialnej”. Ponadto kieruje programem badawczym Narodowego Programu Rozwoju Humanistyki pt. Staropolskie przepisy kulinarne.

Spotkanie odbędzie się w Galerii BWA Design, przy ul. Świdnickiej 2-4. Wstęp wolny.