Pasztet z królika z sosem cytrusowym oraz comber z królika z kaszą jaglaną, marchewkami, dynią, pasternakiem, suszonymi grzybami i topinamburem – zaprezentowane przez Karolinę Wiśniewską i Dominika Dawidowicza z Kołobrzegu – to zwycięskie dania V Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale pasztet!” w Zamku Kliczków.

Bogactwo aromatu i wspaniałego smaku kryjącego się w połączeniu mielonego mięsa, jajek, bułki tartej, przypraw i innych ingrediencji sprawia, że po zapieczeniu stają się one niesamowicie pyszną przekąską lub daniem głównym. Do wykwintnych pasztetów nierzadko dodaje się koniak lub mocne wino, co podkreśla smak i nadaje lekkości mieszance zmielonych mięs. Aby nie wysychały często zapiekane są w cieście lub zalewane galaretą.

Takie właśnie pasztety zagościły – wzorem lat minionych – w Zamku Kliczków. W konkursie dla profesjonalnych kucharzy jurorzy oceniali nie tylko wysokiej klasy pasztety, ale również dania główne skomponowane z combra króliczego, kaszy jaglanej i warzyw. Szefowie kuchni chętnie sięgali po typowe dla Borów Dolnośląskich produkty, np. runo leśne i grzyby. Głównym celem imprezy jest bowiem promowanie kulinariów tego zakątka Dolnego Śląska.

W konkursie dla profesjonalistów rywalizowało dwanaście dwuosobowych zespołów. Jurorzy przyznali następujące nagrody:

  1. miejsce: Karolina Wiśniewska i Dominik Dawidowicz (Hotel Wellness Provita w Kołobrzegu). Zespół otrzymał także największą liczbę punktów w kategorii pasztetów.

  2. miejsce: Dawid Konior i Bartosz Puchałka (Restauracja Miodowa 8 w Wadowicach)

  3. miejsce: Dawid Szkudlarek i Bartłomiej Pawlikowski (Folwark Folińscy w Lubiszynie)

W konkursie dla amatorów oceniano pasztety, dania mączne, nalewki oraz kociołki. W kategorii pasztety bezkonkurencyjny okazał się pasztet z dzika w kruchym cieście z chutney’em borówkowo-chrzanowym, który upiekła Agata Parfianowicz. Pasztet bardzo wyraźnie nawiązywał do starej, przedwojennej receptury z zamku w Kliczkowie. Spośród dań mącznych największą liczbę punktów uzyskały ptysie wytrawne, które zaprezentowała Helena Gdela. W kategorii nalewki jurorów zachwyciła malinówka autorstwa Mariusza Leszczyńskiego. W kategorii kociołki, czyli dania jednogarnkowe gotowane nad ogniskiem, jurorzy pierwsze miejsce przyznali pikantnej potrawce króliczej w kociołku z wędzonymi śliwkami, kapustą i białym winem. Potrawę zaprezentowali uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Ilowej. Drugie miejsce zajęła paella z królika przygotowana przez Piotra Marciszyna, a trzecie – królik w śmietanie uwarzony przez ekipę z Przewozu.

W konkursie dla szkół gastronomicznych jurorem była m.in. Krystyna Szumilak (do roku szkolnego 2014/2015 dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu). Najwięcej punktów uzyskały dania przygotowane przez uczniów z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Bolesławcu. Drugie miejsce przypadło w udziale młodzieży z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Biedrzychowicach, a trzecie – uczniom z ZSG przy ul. Poznańskiej w Warszawie.

Nie zabrakło wrocławskich akcentów kulinarnych. Artur Dziegański, szef kuchni Barki Tumskiej, w ramach pokazu kulinarnego, przygotował łososia marynowanego z puree z groszku z dodatkiem czarnego ryżu wymieszanego z orzechami nerkowca. Do tego serwował przepyszne sałatki i koktajle ze świeżych owoców i warzyw (np. gruszka, banan, cynamon, mleko albo dynia, banan, cynamon, jogurt, mleko, syrop klonowy).

Uświetnieniem imprezy były pokazy kulinarne w wykonaniu finalistów popularnych telewizyjnych programów kulinarnych (m.in. Sylwii Biały i Mariusza Szweda) oraz przedstawicieli znanych firm gastronomicznych.

Organizatorami Ogólnopolskiego festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale pasztet!” są: Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Culturae Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.