fot. Skånska Matupplevelser/ (CC BY-ND 2.0)/ flickr.com

Gospodarstwo Agroturystyczne Stajnia Zdrowia zaprasza na wspólne warzenie serów i pieczenie chleba na zakwasie. Warsztaty odbędą się w dniach 4-5 lipca 2015 roku.

Warsztaty rozpoczną się od warzenia goudy, następnie w planie jest zrobienie sera korycińskiego oraz jego „kuzyna” – żuławskiego sera z ziołami. Pierwszy dzień warsztatów zakończy się nastawieniem zaczynu na chleb.

Drugi dzień postawi przed uczestnikami wyzwanie wyrobu domowej mozarelli i sera typu oscypek. Później odbędą się lekcje pieczenia chleba na zakwasie i spacer po łące oraz ogrodzie w poszukiwaniu ziół oraz jadalnych, smacznych i zdrowych…chwastów. W młodych pędach znajduje się mnóstwo witamin i mikroelementów, których potrzebuje organizm. Warto po nie sięgać również w tej „dzikiej” formie. Po powrocie do Stajni nastąpi wspólne przygotowanie obiadu z wykorzystaniem zrobionych wcześniej serów i łąkowo-ogrodowych zbiorów.

W czasie warsztatów znajdzie się również czas na wyrób własnego masła. Pierwszego dnia będzie trzeba zebrać śmietanę, by następnego móc wyrobić w kieżance (maselnicy) świeże i pachnące masło. Wszystkie sery będą robione na podpuszczce mikrobiologicznej – będą więc odpowiednie również dla wegetarian.

Zrobione podczas warsztatów sery, chleby i masło będzie można zabrać ze sobą do domu. Warsztaty poprowadzi Joanna Włodarska, twórca Akademii Siedliska pod Lipami, dziennikarka kulinarna, szefowa kuchni, serowar i specjalistka od wypieku chleba na zakwasie. Koszt warsztatów to 390 zł od osoby wraz z noclegiem i wyżywieniem.

Nie pasuje ci miejsce lub termin? Sprawdż terminy innych warsztatów.
Kalendarium dostępne na stronie organizatora lub w wydarzeniu na facebooku.
http://akademiasiedliska.blogspot.com/