Zakończyła się pierwsza edycja festiwalu restauracji Wrocław Culinary Fest „Esencja lata”. W ramach festiwalu, który trwał od 27 lipca do 2 sierpnia, piętnaście wrocławskich lokali kusiło menu degustacyjnym w wyjątkowo atrakcyjnych cenach. Przepyszne, często egzotyczne, festiwalowe dania oceniali goście restauracji. Najlepszy lokal wygra nagrodę publiczności.

Zadaniem szefów kuchni było stworzenie zestawu obiadowego w ustalonej z góry cenie. I tak w rywalizujących ze sobą lokalach mogliśmy zjeść danie główne za 12 złotych, przystawkę za 5 złotych, cena zestawu nie mogła przewyższać 15 złotych.

Ideą festiwalu było odkrywanie nowych smaków i miejsc na kulinarnej mapie miasta. Culinary Fest był również doskonałą okazją do poznania kreatywności restauratorów i szefów kuchni. Smacznym i niedrogim menu mogliśmy rozkoszować się w piętnastu wrocławskich lokalach.

Każda restauracja serwowała zestaw dań przygotowanych według autorskiego pomysłu. Mój wybór to dania, których mogliśmy skosztować w Barce Tumskiej. Szef kuchni Dawid Pobuta zapraszał do degustacji chłodnika z buraków oraz okonia morskiego podanego z czarnym ryżem i mango.

Dawid Pobuta uchylił rąbka tajemnicy i podzielił się z nami recepturami. I tak, aby przygotować chłodnik z buraków na 5 porcji, potrzebne nam będą buraki tarte konserwowe (0,3 kg), 2 jajka, jogurt naturalny (0,4 kg), ogórek zielony (0,3 kg), kefir (0,4 kg), czosnek (1 gram), musztarda sarepska (5 gramów), sól, pieprz i koperek.

Z kolei, aby przygotować jedną porcję okonia podanego na czarnym ryżu z mango, musimy zaopatrzyć się w filet z okonia (80 gramów), ryż czarny (15 gramów), orzechy nerkowca (5 gramów, mango (5 gramów), pastę truflową (1 gram), masło (5 gramów), sól morską wędzoną i pieprz cytrynowy. Pochodzący z Dalekiego Wschodu przysmak cesarzy – czarny ryż – ostatnio z wielkim impetem wdziera się do czołówki najzdrowszych produktów świata. Ma łagodny, orzechowy smak i mnóstwo korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy. W zestawieniu z rybą tworzy niebanalną, wyjątkową kombinację smaków. Warto spróbować zrobić to danie własnym sumptem!

Jeszcze jedna ważna uwaga. Festiwalowe dania Barki Tumskiej ozdabiały jadalne – bardzo zdrowe – kwiaty: bratki, nagietki, ogóreczniki oraz soliród zielny. Ten ostatni to pełna witamin roślinka nieco podobna do skrzypu. Oprócz walorów estetycznych, kwiaty posiadają mnóstwo właściwości leczniczych i smakowych, dlatego warto dodawać je do potraw.

Smacznego!

Barbara Jakimowicz-Klein