Do Karkowa zjechało się najlepsze zaplecze gastronomiczne kraju. Pojawili się kucharze, miłośnicy gotowania oraz osoby wspierające gastronomię swoim sprzętem i produktami. W tym wyjątkowym spotkaniu integracyjnym wzięli udział także wrocławscy kuchmistrzowie.

10 sierpnia w restauracji Werona w Centrum Hotelowo-Konferencyjnym Witek w Krakowie, zgromadziło się ponad trzysta osób reprezentujących świat gastronomii w całej Polsce – w dużej mierze byli to nasi najlepsi kucharze.

Główną inicjatorką i organizatorką spotkania integrującego polskie środowisko gastronomiczne była Małgorzata Stach – kierowniczka restauracji Werona. O pomoc poprosiła doświadczonych kucharzy – Piotra Sabalę – szefa kuchni Nosalowy Dwór w Zakopanem oraz Michała Bałazy, Ambasadora Kulinarnego Polski, kreatora smaku i dobrego stylu.

Inspiracją do zorganizowania Zlotu Szefów Kuchni był majowy Piknik Rodzinny wyprawiony przez grupę łódzkich kucharzy „Gotowi Łódź”. Małopolska postanowiła udowodnić, że także potrafi doskonale ugościć mistrzów kuchni z całego kraju. Trzeba przyznać, że cel został osiągnięty.

O randze wydarzenia świadczy obecność autorytetów świata gastronomii. Pojawili się m.in. Wiesław Ambros i Zbigniew Szeląg, reprezentujący Polską Akademię Sztuki Kulinarnej, a także znakomity, uhonorowany wieloma prestiżowymi nagrodami, kucharz – Krzysztof Gawlik.

Szefowie kuchni chętnie odwiedzają lokale prowadzone przez kolegów, rywalizują w różnych konkursach kulinarnych, prowadzą szkolenia, warsztaty, prezentują swoje talenty podczas live cooking. Rzadko jednak mają okazję do wspólnej zabawy, wymiany doświadczeń, rozmów i biesiadowania.

Tymczasem Zlot Szefów Kuchni był doskonałą okazją nie tylko do rozmów, ale także tańców do białego rana. Zabawę rozkręcała grupa pokazowa Extreme Show Zumba. Oczywiście nie zabrakło wspaniałych potraw, poczynając od karkówki, szynki z kością, steków i baraniny, a na węgorzach i ślimakach kończąc. Zwieńczeniem całości był okolicznościowy tort, udekorowany zabawnie uformowanymi z kremu sylwetkami szefów kuchni.

Wśród uczestniczących w zlocie szefów kuchni byli także wrocławianie: Maria Politowicz z klubu Strefa Spotkań w Centrum Konferencyjnym Creator, Ryszard Konieczka z Szachownicy, Agnieszka Hajbura-Michałowska oraz pisząca te słowa.

Barbara Jakimowicz-Klein