fot. Robert Young/ (CC BY-NC 2.0)/ flickr.com

Zapoczątkowane w kwietniu Seminarium Chwastożercy będzie mieć swoją kontynuację w maju. W minionym miesiącu uczestnicy tego seminarium poznali kolejne dwie rośliny w wydaniu kulinarnym: łodygę i kwiat tasznika pospolitego oraz pączki kwiatowe i liście czosnku niedźwiedziego.

Uczestnicy przygotowali potrawy do degustacji: tasznik w tempurze oraz pączki czosnkowe w zalewie olejowej z octem jałowcowo-sosnowym. Organizatorzy chcieli, by zajęcia pomogły wyzbyć się uprzedzeń do dzikich roślin, a więc zorganizowali smakowanie ich na surowo z zasłoniętymi oczami, co umożliwiło porównanie ich smaków z popularnymi warzywami liściastymi.

Rozpoczęte w kwietniu Seminarium Chwastożercy jest pierwszą edycją cyklu zajęć skierowanych do dorosłych odbiorców. Uczestnicy spotykają się w każdą środę o godzinie 19:00 w Studio Artecubo, na rogu ulic Stawowej i Kościuszki. Każde seminarium trwa 1,5 godziny. Liczba uczestników jest mocno ograniczona. Wszyscy obecni będą mieć poznają chwasty jadalne i lokalne. Organizatorzy opowiedzą o roślinach i chwastnych daniach, porozmawiają o tabu żywieniowym, zaproponują innowacyjne przepisy. Na seminariach będziecie też można poznawać i smakować wybrane produkty lokalne, dolnośląskie, dostarczane przez SFojaków i Mecenasów Slow Food Dolny Śląsk. Cykl majowy będzie zrealizowany w następujących terminach: 6, 13, 20, 27 maja. Każdy warsztat obejmuje poznanie dwóch roślin.

Ci, którzy nie znajdą czasu w maju, mogą szykować się na kolejny cykl, który zostanie otwarty czerwcu. Jego celem będzie prezentacja podstawowych roślin występujących w jednym roku wegetacyjnym.

Program każdego spotkania obejmuje: wykład o wybranych, pospolitych, nieuprawnych roślinach jadalnych, prezentację i degustację roślin, degustację lub przygotowanie wybranej chwastnej potrawy lub napoju.

Obowiązują zapisy: chwastozercy@gmail.com Szczegóły znajdują się na stronie organizatora.