Sposób wykonania:

Obrane warzywa i słoninę pokroić w kostkę. Polędwicę (rostbef) natrzeć solą i pieprzem i razem z warzywami, słoniną i przyprawami włożyć do rondla. Polać gorącym masłem. Mięso piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut. Następnie zalać warzywa i polędwicę gorącym wywarem i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Powstały sos przecedzić, zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną. Doprawić sokiem z cytryny.

Przygotować knedelki. Bułki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę posiekać. Podsmażyć bułkę i cebulę na maśle z mąką z solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zieloną pietruszką i wymieszać z grzankami. Podgrzać mleko, roztrzepać z żółtkami i zalać mieszaninę, wszystko wymieszać i odstawić na 20 minut. Roztopionym masłem wysmarować dużą serwetę. Nałożyć na nią masę z bułek i uformować podłużny bochenek. Gotować na parze około 40 minut. Pokroić w plastry i podawać z polędwicą i sosem.