Sposób wykonania:

Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać piekarnik z funkcją grilla do 200 stopni. Warzywa wymieszać z oliwą, dodać solidną szczyptę ziół prowansalskich i zapiekać w piekarniku tak długo, aż warzywa będą ładnie przyrumienione i chrupiące.
Pomidory pokroić na kawałki (można sparzyć je gorącą wodą i ściągnąć skórki). W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Kiedy zacznie się robić miękka, dodać czosnek, resztę ziół prowansalskich i świeże zioła. Smażyć jeszcze chwilę, szybko mieszając, aż olej zacznie nabierać intensywnego aromatu. Dodać grillowane warzywa i zwiększyć ogień. Wlać wino i odparować. Kiedy wino odparuje dodawać resztę składników: pomidory, pomidory w zalewie, oliwki, cukier. Gotować na małym ogniu tak długo, aż warzywa będą miękkie, ale nadal jędrne (około 10 minut). Doprawić do smaku. Podawać ze świeżym pieczywem.