Sposób wykonania:

Przygotować prostokątną formę o wymiarach około 26 x 33 cm (minimalna to 20 x 30 cm). Przygotować spód. Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć palcami całe masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka (drobne okruchy ciasta), dodać jajko i szybko zagnieść ciasto, łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach formy. Przenieść ciasto razem z dolnym papierem do formy, odkleić górny arkusz. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny.

Przygotować wierzch. Do miski przesiać obydwie mąki, dodać wiórki kokosowe lub migdały, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie sypka kruszonka (drobne okruszki ciasta). Na czas przygotowania jabłek wstawić do lodówki.

Przygotować jabłka. Obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki (około 2 cm). W dużym i szerokim garnku roztopić masło, dodać jabłka, wsypać cukier i wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu, dodając cukier wanilinowy i cynamon. Smażyć przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Na koniec dodać estragon i tymianek.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wyjąć formę z ciastem z lodówki i posmarować cieniutko dżemem. Wyłożyć jabłka i posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec przez około 50-55 minut lub do czasu aż wierzch i spód będą zrumienione na miodowy kolor. Po 30 minutach sprawdzić, jak wygląda spód i wierzch. Jeśli ciasto jest gotowe, wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem oraz udekorować gałązkami świeżego tymianku.