Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać, zalać zimną wodą, posolić i zagotować. Liście jarmużu umyć i oderwać z łodyg (łodyga może być zbyt włóknista). W dość dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem jednej łyżki soli. Do wrzątku wrzucić liście jarmużu i blanszować ok. 1 minuty. Następnie liście posiekać na drobne kawałki. Do ugotowanych i odparowanych ziemniaków dodać 100 g masła i ugnieść. Pod koniec dodać posiekane liście jarmużu.

Obrać szalotki i pokroić w piórka. W szerokim rondelku rozgrzać oliwę i podsmażyć szalotki – przyprawić solą, jak tylko cebulki się lekko zrumienią. Wlać wino oraz piwo i gotować, aż odparuje do ok. 1/4 płynu. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, włożyć kiełbaski i smażyć z każdej strony, aż do zrumienienia. Przełożyć je na półmisek, a na patelnię wlać szalotki w winie. Podgotować cebulki. Jeśli trzeba, doprawić. Pod koniec dodać odrobię masła. Na talerzu ułożyć puree, a na nim kiełbaski. Na koniec udekorować sosem z szalotek i listkami natki pietruszki.