Sposób wykonania:

Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać, dodać do mięsa mielonego. Dosypać przyprawy i wyrobić masę, dodając kilka łyżek zimnej wody, żeby je spulchnić. Ziemniaki obrać i podzielić na trzy mniej więcej równe części. Jedną ugotować i przecisnąć przez praskę. Pozostałe dwie części zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Partiami, w miarę ścierania, przekładać masę na sito wyłożone gazą i odciskać sok (sok zbierać). Starte i odciśnięte ziemniaki dodać do ugotowanych. Sok z ziemniaków delikatnie zlać, a skrobię, która osadziła się na dnie naczynia przełożyć do ziemniaków. Jeśli ziemniaki są bardzo wodniste, do masy dodać 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę dokładnie wyrobić.

Zwilżonymi zimną wodą rękami nabierać porcję masy ziemniaczanej wielkości małego jabłka i rozpłaszczyć ją na placek wielkości dużej dłoni. Na środek dawać porcję mięsa niewiele mniejszą od porcji ziemniaków. Brzegi ciasta starannie zlepić, tak żeby oblepić dokładnie mięso. Formować podłużne kluski. W garnku zagotować osoloną wodę. Kluski nakładać partiami, po 3, 4 sztuki. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Podawać z podsmażonym boczkiem z cebulką.