Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo i zlać zimną wodą. Pokroić na plasterki. Buraczki z botwinki umyć, obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Łodygi z listkami pokroić na małe kawałeczki. Tak przygotowaną botwinkę włożyć do garnka i skropić sokiem z cytryny. Zalać wodą nieco ponad poziom botwinki. Gotować na małym ogniu do miękkości (około 15 minut ). Nie rozgotować! Ugotowaną botwinkę odstawić do wystudzenia. W międzyczasie obrać ogórki i pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do większej miski lub garnka. Drobno pokroić też szczypiorek i koperek. Dodać do ogórków. Zalać jogurtem i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać wystudzoną botwinkę razem z wodą pozostałą z gotowania. Całość wymieszać. Miętę pociąć na wąskie paseczki i dodać do chłodnika. Podawać z kawałkiem jajka.