Sposób wykonania

Szparagi oczyścić i umyć, usunąć zdrewniałe końcówki i obrać na zwaną zakładkę, aby nie były łykowate. Szparagi gotować przez 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem kopru i cytryny. Na sos masło utrzeć z żółtkami na puszystą masę. Do małego garnka wlać wino i wodę (lub rosół). Dodać gałkę muszkatołową, zagotować. W większym garnku zagotować wodę. Wstawić garnek z winem i rosołem tak, aby nie dotykał wody. Powoli dodawać utarte masło z żółtkami i ubijać trzepaczką tak długo, aż sos zgęstnieje i zbieleje. Sos podgrzewać na małym ogniu (nie gotować). Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać 1–2 łyżki przegotowanej wody. Gorące szparagi układać na talerzach. Podawać polane ciepłym sosem.