Menu Wrocławia – Europejskiej Stolicy Kultury 2016

Współczesna kuchnia wrocławska to przede wszystkim kuchnia rodzinnej pamięci, często składająca się z wymieszanych, odległych tradycji kulinarnych. Ten fenomen znalazł odzwierciedlenie we „Wrocławskiej książce kucharskiej”, która powstała w ramach działań w Europejskiej Stolicy Kultury 2016 i z której pochodzi poniższe danie.

Sposób wykonania

Żeberka pokroić na kawałki (mniej więcej po dwie kości), rozgrzać smalec na głębokiej patelni lub w rondlu i ułożyć żeberka. Dodać sól, pieprz ziołowy, smażyć po obu stronach. Dodać cebulę pokrojoną w paski i przykryć. Kiedy cebula zmięknie, poszatkować kapustę i dodać do rondla wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Wymieszać i zalać bulionem (około 1/3 litra), przykryć. Po około 30 minutach danie jest gotowe. Można serwować z pieczonymi lub smażonymi ziemniaczkami.