Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, cebulę w grube plasterki i wrzucić do garnka. Dodać całe ząbki czosnku i chorizo (w całości). Wszystko zalać wodą, dodać łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu. Gotować ok. 15-20 minut, aż ziemniaki zaczną się rozpadać, a cebula będzie miękka. Wyjąć chorizo, a pozostałą zupę zblendować na gładki, dosyć gęsty krem. Kapustę pokroić w cienkie paseczki (użyć tylko miękkiej części liści), dodać do przetartej zupy razem z dwiema łyżkami oliwy i gotować jeszcze przez ok. 15 minut, aż kapusta zmięknie. Na koniec dodać soli lub pieprzu. Chorizo pokroić w plasterki i dodać do miseczek z zupą. Caldo Verde serwujemy letnie lub gorące, w zależności od tego czy za oknem upał czy mróz.