Sposób wykonania:

Fasolę na puree wypłukać, zalać zimną wodą i moczyć przez całą noc, następnie gotować do miękkości (solić pod koniec gotowania). Ugotowaną fasolę zblendować na gładką masę, dodając olej i roztopione masło. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Przygotować kiełbaski. Do miski włożyć mięso, wbić jaja, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek oraz resztę przypraw. Wymieszać wszystkie składniki, dobrze wyrabiając masę. Wstawić do lodówki na godzinę. Następnie w namoczonych wodą dłoniach formować z masy mięsnej kulki o średnicy łyżki stołowej, a z każdej kulki utoczyć w wałek o długości 10 cm. Smażyć kiełbaski na rozgrzanym oleju lub grillu, aż będą rumiane, często obracając. Podawać z puree.