Sposób wykonania:

Orzechy włoskie posiekać na grubsze kawałki. Blachę wysmarować stopionym masłem, na spód położyć płat ciasta, na to drugi i wierzch posmarować sklarowanym masłem. Następnie ułożyć kolejną warstwę dwóch arkuszy ciasta i wierzch posypać orzechami – i powtórzyć. Na to ułożyć kolejne dwa arkusze ciasta i posmarować masłem, a wystające brzegi ciasta zagiąć do środka. Na górę położyć ostatni arkusz ciasta. Tak przygotowaną baklavę pokroić w prostokąty i na koniec znów polać masłem. Baklavę piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, aż ciasto będzie rumiane i chrupiące. Wodę z cukrem i z sokiem z cytryny gotować w garnku na małym ogniu przez około 10 min. Gotowym gorącym syropem polać przestygniętą baklavę i posypać posiekanymi pistacjami.