Wtajemniczeni
reż. Maciej Kowalczuk, Polska 2012, 45’

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=U6acVnedkyU

Czy jest coś, co łączy awangardowych szefów kuchni z restauracji ozdobionych po trzykroć gwiazdkami Michelina i panią Teresę, która wyrabia sękacze w przyczepie kempingowej na Wigrach? Czy René Redzepi z kopenhaskiej Nomy, czterokrotnie uznawany za najlepszego kucharza świata, może mieć coś wspólnego z panem Karolem, jednym z ostatnich młynarzy na Suwalszczyźnie, mielącym ziarno w młynie ręcznie wykonanym przez jego ponad siedemdziesięcioletniego ojca?

Czy Albert Adria, niegdyś z kultowej restauracji elBulli, a dzisiaj z barcelońskiej Tickets I 41°, to zupełnie inny kulinarnie biegun, niż pszczelarz spod Puńska, bachanowski producent serów lub piekarz z Bargłowa? Oraz czy Inaki Aizpitarte, niepokorny Bask szefujący radykalnie nowatorskiemu, paryskiemu bistro Chateaubriand, znalazłby wspólny język z panem Markiem wędzącym ryby w Czerwonym Folwarku lub panią Krystyną z Oklin, która podjęła się wykonania tradycyjnego, ponad dwudziestokilogramowego kindziuka, jakiego na Suwalszczyźnie nie robiono od pół wieku?

Maciej Kowalczuk odpowiada na te pytania, dokumentując polską edycję wydarzenia Cook It Raw. We wrześniu 2012 roku do Jaczna, małej miejscowości na Suwalszczyźnie przyjechało kilkunastu najlepszych szefów kuchni z całego świata i kilkoro dziennikarzy. Przez trzy dni odkrywali zupełnie obcy dla siebie region, poznawali lokalnych rolników, gospodarzy i najlepsze produkty. To wszystko po to by na koniec przygotować swoje autorskie dania zainspirowane Podlasiem – a przede wszystkim wymienić się doświadczeniami, pomysłami, a także po prostu spędzić razem czas, w warunkach innych niż restauracyjne kuchnie i ich codzienna praca.

Kup lub zarezerwuj bilet